Muğla, de mooiste kusten van Turkije

Zo te zien heeft de Turkse regio Muğla zowat de mooiste kusten van het land. En je kan er nog veel meer ontdekken. Je flaneert er tussen ontelbare vlinders of kan toekijken hoe piepkleine schildpadbaby’s uit hun ei kruipen. Treed je in de voetsporen van Cleopatra. Maak je de meest Instagramwaardige boottocht van je leven. En keer je terug naar de klassieke oudheid.

Muğla grenst zowel aan de Egeïsche als aan de Middellandse Zee. Daardoor pakt de regio uit met talloze trekpleisters: van Bodrum en Marmaris tot Datça en Fethiye. Dankzij z’n twee internationale luchthavens (Bodrum-Milas en Dalaman) is Muğla erg makkelijk bereikbaar. Eenmaal aangekomen, verken je kleurrijke landschappen, levendige steden, eeuwenoude ruïnes en paradijselijke stranden. Met of zonder boot zijn de vijf volgende activiteiten het ontdekken waard.

De prachtige kust van Bodrum

1. Romantische vaartocht met een gulet

Ze dobberen al sinds de Ottomaanse periode in de haven van Bodrum: de traditionele gulets. Deze houten zeilboten werden oorspronkelijk gebruikt om te vissen. Intussen kregen ze een stevige make-over en nemen ze je mee op een onvergetelijke dagtocht of luxueuze, meerdaagse zeilvakantie op de Middellandse Zee. Je vaart van de ene idyllische baai naar de andere. Neemt onderweg een verfrissende duik in het water. En meert aan in een pittoresk vissersstadje, waar je samen met de chef-kok verse groenten en fruit voor het middagmaal scoort.

De historische stad van Bodrum

Blijf na afloop zeker even hangen in Bodrum. Heel wat stranden hier werden beloond met een ecologische Blue Flag. Snorkelaars zwemmen dus in helder, turquoise zeewater. Aan land dompel je je onder in de rijke geschiedenis van Bodrum. Zo katapulteert het kasteel van Bodrum je terug naar de 15e eeuw. Terwijl de ruïnes van het Mausoleum van Halicarnassus tot de zeven klassieke wereldwonderen behoren.

Butterfly Valley

2. Vlinders tellen in de vallei van Fethiye

Butterfly Valley, zo wordt Kelebekler Vadisi ook wel genoemd. Dat dankt de vallei aan de talloze vlinders die er leven. Ze bedekken de steile, rotsachtige kliffen die de vallei omringen en de vele bomen en planten die er groeien. Wanneer een hard geluid of een bruuske beweging de diertjes opschrikt, vliegen ze met z’n allen de lucht in. Omdat er meer dan 80 soorten voorkomen, zorgen ze voor kleurrijk tapijt.

Combineer je uitstap naar Butterfly Valley zeker met een bezoek aan Ölüdeniz. Dankzij z’n fotogenieke kustlijn is deze badplaats erg geliefd. Naast Ölüdeniz telt Fethiye nog heel wat andere adembenemende stranden en baaien. Ook landinwaarts zorgt het water voor enkele bijzondere landschappen. Zo baant de rivier Dargaz zich een weg door de canyons van Saklıkent. Babadağ is dan weer een hotspot voor paragliders. Hier aanschouw je het wondermooie landschap vanuit de lucht.

Het hippe centrum van Marmaris Bozburun

3. In de voetsporen van Cleopatra

De Turkse badstad Marmaris trekt al honderden jaren heel wat internationale badgasten aan. De bekendste van allemaal? Dat was ongetwijfeld Cleopatra, de koningin van het oude Egypte. Zo’n 10 kilometer voor de kust van Marmaris beleefde ze een romantische vakantie op het eiland Sedir. Samen met haar geliefde Antonius zonnebaadde ze op het goudkleurige strand en zwom ze in het hemelsblauwe zeewater. Dat leverde het eiland de bijnaam Cleopatra Island op.

Hop vanop Cleopatra Island zeker even over en weer naar het hippe centrum van Marmaris. Niet alleen de stranden zijn er onovertreffelijk. De rijke geschiedenis van de stad is dat ook. Die snuif je op in het middeleeuwse kasteel van Marmaris, waar je het museum voor archeologie binnenstapt. Rond Marmaris bots je ook op heel wat ruïnes en antieke steden. Zo hop je over en weer naar Physkos, Phoenix en Loryma.

Een baby karetschildpad

4. Babyschildpadjes spotten in Köyceğiz

Tussen Köyceğiz en Daylan vaar je over een betoverend meer … en betreed je het beschermde broedgebied van de caretta-caretta, de bedreigde karetschildpad. Deze schattige zeebewoners zoeken hier een partner uit, waarna ze hun eitjes onder het zand bedelven en zich weer naar de golvende zee reppen. Met wat geluk maak je een geboorte mee en zie je enkele piepjonge babyschildpadjes uit hun ei kruipen. Haal je fototoestel dus alvast boven, maar raak de babyschildpadden liever niet aan. Ze worden namelijk met uitsterven bedreigd. Daarom doet de overheid er alles aan om hen te beschermen.

Hou je wel van de rust die de natuur hier uitstraalt? Blijf dan zeker enkele dagen overnachten. Köyceğiz maakt deel uit van het CittaSlow-netwerk. Als toerist leef je er dus even op een trager tempo en dompel je je volledig onder in de lokale cultuur. Die ervaring maak je helemaal compleet tijdens een trektocht door de uitlopers van het Taurusgebergte.

De ruïnes van Knidos in Datça

5. Tijdreis naar de klassieke oudheid in Datça

Wie de levendige kustlijn van Datça afwandelt, merkt plots een klein schiereiland op. Hier keer je duizenden jaren terug in de tijd. Archeologen legden er namelijk de ruïnes van Knidos bloot. Tijdens de klassieke oudheid was Knidos één van de meest rijke en beroemde steden ter wereld. De stad had een eigen acropolis en necropolis. En werd rond de vierde eeuw voor Christus volledig omwald. Er werden ook heel wat goden vereerd. Dat bewijzen de restanten van verschillende tempels.

Het contrast tussen Knidos en het moderne stadsgedeelte van Datça is best groot. Net dat maakt deze stad zo de moeite waard. Zo rijg je in het nieuwe gedeelte de hippe restaurants, bars en cafeetjes aaneen. Terwijl er ook nog een oud stadsgedeelte is waar je over smalle kasseistraatjes en langs gezellige boetiekjes flaneert.

Meer informatie over Muğla vind je op mugla.goturkiye.com