Op het ritme van de oceaan in Les Sables d’Olonne

Met haar 3 kilometer lange kustlijn leeft Les Sables d’Olonne op het ritme van de oceaan. Naast haar uitgestrekte, prachtige stranden biedt deze mooie badplaats in de Vendée een overvloed aan activiteiten die ruiken naar de zee, maar ook ontspannende zenervaringen om je volledig te herbronnen.

Foto’s: © Vendée Expansion

In de Vendée vindt de grootste zeilwedstrijd ter wereld plaats, Vendée Globe, maar je hoeft geen ervaren zeiler te zijn om te genieten van de oceaan en de grandioze landschappen, en dat in elk seizoen. De zee is een grote speeltuin en de ideale uitvalsbasis om deze cultureel rijke streek vol maritieme invloeden te ontdekken.

Op de golven

Het is niet nodig een lange zeilreis te maken om te kunnen relaxen aan de kustlijn van de Vendée. Stap bij zonsondergang gewoon eens aan boord van een zeilboot om de zon langzaam te zien wegglijden achter de golven. Tal van wateractiviteiten (kano, paddle, water walking, surfen, wave-ski, kajak, hawaiian kano, parasailing en duiken) zijn hier binnen handbereik. Er is voor elk wat wils, op elk niveau.

Een andere aanrader is meanderen door de zoutpannen in een kano die je twee uur lang door deze bijzondere biotoop voert, een van de niet te missen lokale bezienswaardigheden.

Een tocht doorheen de zoutmoerrassen is ook een kans om het eeuwenoude beroep van zoutwinner te ontdekken alsook de knowhow die nodig is om fleur de sel te oogsten, waarvan het verfijnde aroma wordt gebruikt om lokale specialiteiten op smaak te brengen. In het even speelse als leerzame Parc d’aventure du sel kunnen de allerkleinsten zelfs hun eigen zout oogsten, als echte leerling-zoutwinners.

Unieke biotoop

In het hart van deze idyllische biotoop kun je ook tal van wilde vogels observeren. Les Sables d’Olonne is immers een oase van natuur met haar 1400 ha moerasland, haar wandelparadijs van lange ongerepte stranden, haar 11 km staatsbos en andere bosgebieden zoals het Bois de la Rudelière of het Bois de Saint-Jean.

Stuk voor stuk natuurgebieden waar je je kunt ontspannen met een verkwikkende sportactiviteit zoals fietsen. De fietsroute Vélodyssée doorkruist het gebied van noord naar zuid. Je kunt ook je benen strekken op een van de 36 wandelroutes (waaronder twee GR®), of mindfulness beoefenen tijdens een wandeling in het bos met op de achtergrond het geluid van de golven en de wind die ritselt in de bladeren.

Lekkernijen uit de zee

Om de rijkdom aan streekproducten te ontdekken, is er geen betere plek dan de lokale markten, zoals die van La Chaume of Les Halles Centrales in Les Sables. De verse vis die er dagelijks wordt aangevoerd uit de vissershaven van Les Sables, de vijfde grootste van Frankrijk, zal je inspireren om lekkere gerechten klaar te maken, waarmee je de hele tafel kunt verwennen.

Bovendien kun je je gerechten combineren met overheerlijke plaatselijke wijnen zoals Domaine St-Nicolas of Domaine des Granges, die doordrongen zijn van de aroma’s van de zee. Laat je verrassen tijdens een wijntour.

Rijk erfgoed

Les Sables d’Olonne herbergt eveneens een rijk maritiem erfgoed en een aantal boten (schepen en oude tuigages, zoals het zeilbootje Olonnois of de treiler Kifanlo) die als historisch monument zijn geklasseerd. Ook maritieme gebouwen zijn te bezichtigen, bijvoorbeeld de vuurtoren Tour d’Arundel tijdens uitzonderlijke evenementen zoals de Open Monumentendagen, of het fort Prieuré St-Nicolas, dat open is tijdens tentoonstellingen. De dienst voor toerisme onthult hun geheimen en vertelt talrijke anekdotes erover tijdens rondleidingen voor bezoekers.

Om dit schitterende erfgoed te beschermen, worden mooie projecten uitgevoerd zoals NACEO, een museum over zeelieden. Andere voorbeelden zijn de restauratie van de tuinen en de Villa Charlotte, een van de eerste villa’s aan zee in Les Sables d’Olonne, of Bourg d’Olonne met zijn oude landhuizen en woningen zoals het Manoir de la Mortière, dat een gastronomisch restaurant zal herbergen, en de prachtige woning Fenestreau in Château d’Olonne, die een erfgoedschool zal worden.

Om dagelijks van dit rijke erfgoed te proeven, kun je een visserswoning huren in een wijk vlak aan zee of een huis met uitzicht op de zee. De ideale uitvalsbasis om je volledig onder te dompelen in het leven aan de rand van de oceaan en in slaap te worden gewiegd door de golven.

Meer informatie over de streek en haar waaier aan activiteiten: en-vendee.com en lessablesdolonne-tourisme.com